Prvý český pilot Kašpar zomrel neuznaný.Na jeho pamätný let sa zabudlo

02.03.2017 Celý región

Pardubice/Bratislava 2. marca (TASR) - Prvý český pilot Jan Kašpar bol priekopníkom letectva. Svoj pamätný diaľkový let z Pardubíc do Prahy uskutočnil 13. mája 1911. Posledným dňom jeho života sa stal pred 90 rokmi 2. marec.

Jan Kašpar sa narodil 20. mája 1883 v Pardubiciach. Absolvent českej vysokej technickej školy v Prahe, nadšený cyklista a obdivovateľ automobilov pracoval spočiatku v továrni Laurin a Klement. Letectvo ho však tak nadchlo, že zamestnanie opustil a začal sa venovať výhradne lietaniu. Lietať sa učil na jednoplošníku vlastnoručne zostrojenom za tri mesiace. Prvé pokusy vzlietnuť na ňom Kašpar robil vo februári 1910. Stroj s malým výkonom sa pri páde zničil, podobný osud postihol aj ďalšie tri. Potom mu otec prispel na kúpu špičkového stroja z dielne francúzskeho aviatika Louisa Blériota.

V apríli 1910 sa Janovi Kašparovi podaril dvojkilometrový let a 16. júla 1910 zložil pilotnú skúšku. Potom si dovolil uskutočniť svoj prvý verejný let v Pardubiciach. Pokračoval pravidelnými ukážkovými letmi v Čechách i na Morave. Svoj legendárny 121 kilometrový let z Pardubíc do Prahy dňa 13. mája 1911 ukončil uprostred dostihovej dráhy vo Veľkej Chuchli (dnes mestská časť Prahy).

Nasledovali ďalšie úspechy ale aj neúspechy, zranenia a prekážky. Po smrti svojho otca, ktorý ho výdatne podporoval, Jan Kašpar lietanie na určitý čas zanechal.

Definitívny koniec však pre neho znamenala prvá svetová vojna. Po nej sa ocitol osamotený, uprostred veľkých dlhov, neuznaný a tiež poznačený duševným ochorením.

Svoj život ukončil z vlastnej vôle 2. marca 1927 v rodných Pardubiciach vo veku 43 rokov.
 

Vyberte región